Srbija 2021.

29-31. jul 2021., Beograd
3-8. avgust 2021., Vranje

Letnji festival klavirske muzike „Piano Summer“ koji ulazi u devetu godinu postojanja, lepo je stasao i vremenom prelio iz jednog malog umetničkog događaja u Vranju u pravu evropsku kulturnu mrežu. Pored Srbije, manifestacija se održava i u Italiji i Južnoj Africi, a od ove, 2021. godine odvijaće se i u Nemačkoj, u svim navedenim zemljama uživajući podršku odgovarajućih nadležnih institucija.
 Sa preko 8 000 posetilaca naš festival se svrstava u najveća muzička 
dešavanja Južne Evrope, a velika imena svetske umetničke scene koja su
do sada imala priliku da nastupaju u realizaciji ovog inovativnog projekta svedoče o visokom
kvalitetu odabranih sadržaja. 
Ovakav rezultat ne bi bio moguć bez uske saradnje s Gradom Vranje i
dinamičnim timom okupljenim oko gradonačelnika dr Slobodana
 Milenkovića, koji nas od samog početka svesrdno podržava. 
Takođe, značajno razumevanje Ministarstva kulture, Srpske akademije nauka i umetnosti, Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, i posebno, ljudi dobre volje, koji su nam svojim entuzijazmom od samog početka pomagali, učinili su da od ovog dešavanja, i pored skromnih uslova, napravimo nešto po čemu su Vranje i Srbija prepoznatljivi u svetu.

Neobično je da se od tako male manifestacije izrodila cela jedna mreža koja povezuje umetnike s raznih strana, mlade učesnike i ljubitelje muzike svih generacija.
 Izrastavši u platformu koja omogućava razmenu i zbližavanje, prozor u svet, ovaj projekat je pružio i mogućnost da prikažemo našu zemlju strancima u najboljem svetlu.
 Tako će vranjski Letnji pijanistički festival, koji će ove godine doživeti i svoju prvu ediciju u Nemačkoj, biti i najveći praznik klasične muzike u Bavarskoj, posle Operskih svečanosti u Bajrojtu. Isto tako, pod pokroviteljstvom predsednika provincije Apulija, ostvariće se i kao jedan od najznačajnijih muzičkih događaja na jugu Italije.
Obično, programi iz inostranstva dolaze u Srbiju. Mi smo ponosni na činjenicu da je moguće da se to dogodi i obrnuto, a u budućnosti postane dvosmerna ulica i dobar primer drugima.
Na veliko zadovoljsto, rad, napori, kao i značajne investicije Vlade uložene u Vranje, doprineće i ovom festivalu. Tako ćemo u zgradi novoizgrađenog pozorišta imati priliku da u još boljim uslovima
realizujemo naše koncerte, predavanja i ostale sadržaje.
Sa željom da festival „Piano Summer“ uzdignemo na najviši nivo, deo našeg programa će se održavati u buduće i u Beogradu.

Zoran Imširović
Osnivač i Umetnički direktor festivala

zoran-round

Poštovani ljubitelji muzičkih nota, dragi muzički poslanici,

Želim Vam srdačnu dobrodošlicu u Vranje i pozivam da, uz imena cenjenih svetskih virtuouza, budete deo “Piano summer” festivala, koji opravdano nosi epitet najvećeg praznika klasične muzike na Balkanu. Jedinstvenost svih pet edicija festivala do sada, najbolja su preporuka za koncertne sladokusce.

Kaže se da je muzika kraljica svih umetnosti i upravo je ona odraz multikulturalnosti naše lokalne zajednice. Jedinstveni sa tradicionalnim muzičkim nasleđem, pored vranjske gradske pesme i trube, klasične note postale su neizostavni segment kulturne riznice grada.

Raznovrsnost muzičkih formi, baš kao i kulturni identitet čini posebnost jednog društva. Od velike je važnosti što ovakva manifestacija okuplja umetnike sa svih meridijana. Zahvaljujući njima, u nekoliko letnjih dana, simfonija zvuka dočarava nam lepote raznolikosti koje Vranje zna da čuva i ceni.

Pored publike, energija muzičkih interpretacija autora prošlog i savremenog doba budno drži pažnju i samih učesnika, zbog čega se mnogi od njih rado vraćaju u naš grad.

Vranje odiše posebnim senzibilitetom. Spoj meraka i sevdaha koji se razleže poput zvuka jeste emocija koja se ne da ispričati, ona se mora doživeti.

Svim gostima festivala želim da boravak u Vranju bude prožet najlepšim trenucima, i baš kao što muzika iscrtava sećanja, neka druženje i nova prijateljstva ostanu univerzalna nota ovog festivala.

Dr Slobodan Milenković
Gradonačelnik Vranja

gradonacelnik_1200

Čini mi čast da u ime Srpske akademije nauka i umetnosti pozdravim Piano Summer u Vranju i poželim dobrodošlicu kako stranim, tako i domaćim učesnicima festivala! Takođe, srdačno pozdravljam sve organizatore iz Srbije i iz inostranstva koji su nam priuštili ovu vrednu muzičku manifestaciju. SANU je, sa svoje strane, počastvovana što može svojim imenom da se pridruži ovim muzičkim danima u Vranju, rodnom gradu našeg velikog pisca Bore Stankovića, te tako svi zajedno ostvarimo kontinuitet u kulturi ovoga kraja, naše južne Srbije. Ako govorim kao kompozitor, za mene je muzička kultura od osnovne važnosti, a Piano Summer festival je obogaćuje, nadahnjuje naš muzički život i daje mogućnosti našim mladim umetnicima da pokažu svoje umeće na najvišem nivou. Čvrsto verujući u višestruke vrednosti ovog festivala, ja mu želim uspeh i dug život. Na mnogaja ljeta!

akademik Ivan Jevtić
kompozitor

jevtic-squared

Program

July 2021
August 2021
No event found!

Partneri

grad_200_bw
vojska_200_bw